MENU

Április 13-tól egy héten át várják a bormintákat az egri borok legnagyobb seregszemléjére

2023.04.14.
Biróné Nagy Szilvia

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 27. alkalommal hirdette meg az Egri Borvidéki Borversenyt, mely a térség legnagyobb és legfontosabb szakmai rendezvénye. A bírálatra 2023. április 27-én kerül sor az egri Hotel Villa Völgyben, a részvétel a versenyen a borászatok számára méltó kihívás.

Egyre többen kísérik figyelemmel ezeket a megmérettetéseket, és a vásárlási döntésekben is egyre meghatározóbbak a borokon feltüntetett eredmények, az Egri Borvidéki Borverseny pedig komoly rangot vívott ki magának.

A borvidéki borverseny szabályai, pontozási rendszere és kategóriái – éppen a hitelesség érdekében – évek óta állandóak. A hatályos magyar bortörvény előírásainak megfelelt, az Egri borvidéken termelt szőlőből készült, forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező (OEM, OFJ, FNF, FN minőségű) borokat, valamint idén már hordómintákat is be lehet nevezni, melyekből tételenként legalább 350 liter vagy 500 palack rendelkezésére áll a pincészetnek.

A hét kategória: fehérborok, egri csillag; debrői hárslevelű; rozéborok; vörös- és sillerborok; desszertborok és egri bikavérek kerülnek bírálatra.

A kiírás alapján a borok pontozása a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) által javasolt 100 pontos módszer szerint történik, az előző évekhez hasonlóan. Ez alapján bronzérmes a 78 és 81,9 pont közötti eredmény, a 82 és 86,9 pont közötti ezüstérmet, a 87 és 91,9 pont közötti aranyérmet ér. A 92 vagy több pontot kapott bor nagy aranyérem díjazásban részesül.

A beérkezett borok bírálását nagy szakértelemmel és elismertséggel rendelkező tagokból álló bizottságok végzik, ezek szakmai munkáját elnökség felügyeli.

A borminták átvételének helye, időpontja:

Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Eger, Kőlyuktető (Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet)
2023. április 13. és április 20. között (ügyfélfogadási rend szerint)

A nevezési felhívás IDE kattintva érhető el.

További információ: ebht.hu

A rendezvény és a díjazottak támogatói:

További cikkek

Egri rozé nyert aranyérmet Párizsban

2023.05.26.
Győrfi Alexandra

Aranyéremmel büszkélkedhet a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a világ egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb borversenyéről, a Le Mondial du Roséról. Az elismerést a 2022-es évjáratú Thummerer Egri Cabernet Dorsa Rosé boruk hozta el a pincészet…

TOVÁBB

Egri borok a Borkalauzban

2023.05.25.
Győrfi Alexandra

Több mint egy évtized után jelent meg ismét a borszakma egyik kiemelkedő iránytűje, a Borkalauz. A magyar kiadást idén áprilisban követte az angol nyelvű párja is. A könyv szerzőjét, Mészáros Gabriellát kerestük fel, árulja…

TOVÁBB

Megújul a borászoknak szóló konferencia Egerben

2023.05.24.

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés,…

TOVÁBB