MENU

Április 13-tól egy héten át várják a bormintákat az egri borok legnagyobb seregszemléjére

2023.04.14.
Biróné Nagy Szilvia

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 27. alkalommal hirdette meg az Egri Borvidéki Borversenyt, mely a térség legnagyobb és legfontosabb szakmai rendezvénye. A bírálatra 2023. április 27-én kerül sor az egri Hotel Villa Völgyben, a részvétel a versenyen a borászatok számára méltó kihívás.

Egyre többen kísérik figyelemmel ezeket a megmérettetéseket, és a vásárlási döntésekben is egyre meghatározóbbak a borokon feltüntetett eredmények, az Egri Borvidéki Borverseny pedig komoly rangot vívott ki magának.

A borvidéki borverseny szabályai, pontozási rendszere és kategóriái – éppen a hitelesség érdekében – évek óta állandóak. A hatályos magyar bortörvény előírásainak megfelelt, az Egri borvidéken termelt szőlőből készült, forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező (OEM, OFJ, FNF, FN minőségű) borokat, valamint idén már hordómintákat is be lehet nevezni, melyekből tételenként legalább 350 liter vagy 500 palack rendelkezésére áll a pincészetnek.

A hét kategória: fehérborok, egri csillag; debrői hárslevelű; rozéborok; vörös- és sillerborok; desszertborok és egri bikavérek kerülnek bírálatra.

A kiírás alapján a borok pontozása a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) által javasolt 100 pontos módszer szerint történik, az előző évekhez hasonlóan. Ez alapján bronzérmes a 78 és 81,9 pont közötti eredmény, a 82 és 86,9 pont közötti ezüstérmet, a 87 és 91,9 pont közötti aranyérmet ér. A 92 vagy több pontot kapott bor nagy aranyérem díjazásban részesül.

A beérkezett borok bírálását nagy szakértelemmel és elismertséggel rendelkező tagokból álló bizottságok végzik, ezek szakmai munkáját elnökség felügyeli.

A borminták átvételének helye, időpontja:

Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Eger, Kőlyuktető (Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet)
2023. április 13. és április 20. között (ügyfélfogadási rend szerint)

A nevezési felhívás IDE kattintva érhető el.

További információ: ebht.hu

A rendezvény és a díjazottak támogatói:

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag…

TOVÁBB