MENU

Adventi hangulatú pincetúrát szerveznek a Szépasszony-völgyben

2023.12.06.
Tóth Adrienn

A Szépasszony-völgy egész éves pincetúra-sorozatának záróeseménye az adventi időszakra, december 9-re esik. A második adventi vasárnapot megelőző szombaton az ünnep boraira és fogásaira fókuszálnak az Egri Bornegyed pincéi, bemutatva azon tételeiket, amelyek méltó részei a év végi különleges időszak bor- és ételsorának.

Ahogy megszokhattuk, most is lesz pincetúra menetlevéllel és játékos feladatokkal, valamint pincetúra extra szakmai vezetéssel. Az adventi készülődés jegyében kreatív műhelyek nyílnak a borászatoknál: a Demeter Pincészet gyertyamártással, az Ostoros BorZBár asztaldísz-készítéssel, a Juhász Testvérek Pincészete pedig karácsonyfadísz-készítéssel várja a vendégeket.

Persze ha Szépasszony-völgy, akkor természetesen a borok állnak a középpontban, ezért megkértük a borászokat, ajánlanak kínálatukból az ünnepi asztalra való darabot.

Top merlot a vadételekhez

A 2016-os évjáratú Gesztenyés Merlot Grand Selection a Juhász Testvérek Pincészetének kiemelt, prémium vörösbora. A Gesztenyés-dűlő legszebb merlot-val beültetett területeiről, kézzel szedett, válogatott szőlőfürtökből készült ez a komplex, gazdag ízvilágú, sűrű szövésű vörösbor.

Bársonyos ízében érett erdei gyümölcsök, szamóca, aszalt szilva és a 24 hónapos hordós érlelésből származó finom szivarfüstös, csokoládés, bourbon vaníliás jegyek harmonikus kombinációja érezhető. Sültekkel, vadakkal, kemény sajtokkal is fantasztikusan párosítható.

Titok egy egri cabernet sauvignon-ról

„Megosztunk veletek egy titkot: a Soltész 2021-es Egri Cabernet Sauvignon Superior nem csak bor, hanem egy kis darabka boldogság palackozva. A tanninok olyanok, mint egy baráti ölelés, és a fekete bogyós gyümölcsök meg a szárított dohánylevél igazi karaktert adnak neki.

Ha egy igazán őszinte, szívből jövő borra vágysz az ünnepekre, ezt ne hagyd ki” – súgta meg nekünk a Soltész Borbirtok, amelynek borait az Ostoros BorZBárban találjátok meg.

A karácsony íze

Bolyki Janitól az alábbi tipp érkezett: „Szerintem a 2019-es Bolyki és Bolyki Superior Bikavérünket nem szabad kihagyni az adventi pincetúrán, mert a karácsony ízét fedezhetjük fel benne, úgymint a szegfűszeg, a fahéj és az étcsokoládé.”

A részletes programért kattints IDE!

További cikkek

Négy új tag az Egri Bikavér Lovagrendben és két nagydíj az Egri Bor Ünnepe borversenyen

2024.07.15.

Újabb tagokat köszönthetünk az Egri Bikavér Lovagrendben, akiknek az avatására ünnepélyes körülmények között 2024-ben is az Egri Bor Ünnepén került sor.

Borászok közül a Juhász Testvérek Pincészetének ügyvezetőjét és főborászát, Juhász Ádámot választották.
Gasztronómiai körökből, Macsinka János, Gundel díjas séfet, a Macok Bisztró tulajdonosát köszönthetjük.
És idén lett két professzorunk is, Dr. Halmai Péter, közgazdász professzor, az MTA tagja, egyetemi professzor a BME-n és az NKE-n is. Valamint tiszteletbeli taggá avatták dr. Cs. Varga István irodalomtörténész és történelem professzort.

2024-ben az Egri Bor Ünnep győztes borai pedig az alábbiak lettek:

Egri Csillag kategóriában Gál Lajos Kamra-völgy 2021 Grand Superiorja, az Egri Bikavér kategória győztese pedig Csutorás Ferenc Vulcanic Noire Egri Bikavér 2021-es superiorja lett.
Szívből gratulálunk minden új tagnak és győztesnek!

TOVÁBB

Egri Borünnep 2024 nyitó nap és díjazottok

2024.07.12.

𝗔𝘇 𝗘𝗴𝗿𝗶 𝗕𝗼𝗿𝘂̈𝗻𝗻𝗲𝗽 𝗻𝘆𝗶𝘁𝗼́ 𝗻𝗮𝗽𝗷𝗮́𝗻, az alábbi szőlő- és bortermelőknek nyújtottak át díjakat, melyhez szívből gratulálunk!

» 2023-as Év Szőlőtermelője Stumpf Péter lett.
» 2023-as Év bortermelője Tarjányi Gyula lett.
» A Hordós Attila Emlékdíjat, mely vándordíj évente más-más borvidéken talál gazdára, idén Szuromi Misi kapta.

Tóth Feri bácsit, 85. születésnapja alkalmából dr. Lőrincz György borász köszöntötte.

TOVÁBB

SZAKMAI BORKÓSTOLÓ EGERBEN, EGY VENDÉG SZEMÉVEL

2024.07.12.

Tegnap újra szerelmes lettem az egri borba. Egészen különleges eseményen vehettem részt a Gál Tibor Fúzióban. Első alkalommal valósulhatott meg egy olyan tematikus szakmai borkóstoló, amelynek a célja az volt, hogy az egri borvidék vendéglátóhelyein és turisztikai szolgáltatóinál a vendégeket kiszolgáló különböző szakemberek kifejezetten egri borvidéki minőségi bortermelők nyári, őszi kínálatba illeszthető tételeit kóstolhassák meg és beszélgethessenek egymással lehetséges ételpárosításokról, napszakhoz, hangulathoz, rendezvényekhez ajánlható borokról vagy bármiről borok és emberek kapcsán. A borászok a nyárhoz illeszkedve a kínálatukból a hűsítő fehér és könnyű vörös boraikat hozták magukkal a sétáló kóstolóra.

Az esemény egyik fő tapasztalata az hogy az egri éttermek jelentős részében a borkínálat megegyezik vagy alig különbözik a nagy bevásárló láncok polcainak választékától, pedig az egri borvidék egyre magasabb színvonalú és egyre sokszínűbb, izgalmas palettával rendelkezik és a minőségi termelők tudatos, akár közvetlen B2B értékesítési rendszerekkel is állnak a vendéglátóhelyek rendelkezésére. A borvidék kínálatából minden igényt kielégítő „nagyon egri” csúcsminőségű borlapot lehet összeállítani mindegyik árfekvésben.

Akkor vajon mi hiányzik, hogy Egerben is megvalósulhasson az a vendégélmény, amit más borvidékeken is átélhet az ember? A szervezők szerint az, hogy azok az emberek, hogy azok akik a vendégekkel találkoznak, bor ajánlanak, azok sakát maguk is átélhessék ezt az élményt. Ez a szakmai kóstoló túlteljesítette ezt a vágyat.

Az élmény számomra ismeretlen volt. Turisztikai szakemberként első alkalommal vehettem részt terroir és évszakspecifikus, ezesetben nyári egri borkóstolón, de remélem nem utoljára. Ezzel a kicsit beszűkült tudatállapottal – amit azért említek meg, mert sok boomer és x-es kortársamnál tapasztalom ezt a nehéz örökséget – meglepetéssel tapasztaltam, milyen változatos és csodálatos ízvilágú fehér fajtabor választékkal szolgálnak az egri borvidék termelői. Pedig, ha belegondolok abba, hogy északi és relatív nagy térszint feletti magasságban terülnek el a szőlőbirtokok, még a klíma melegedésével együtt is a leghűvösebb hazai borvidék az egri, ami kedvez a fehér borszőlőnek.

Kóstoltam pl. olyan felhőkönnyű Sauvignon Blanc-t a Stumpf Pincészettől, amit még egy forró nyári napon is bármely napszakban el tudok képzelni hűsítőnek, ugyanígy a Szuromi Misi sillerét is. Nagyon élveztem a különböző termelők egri csillagai közötti különbségek felfedezését is. Azt tudtam, hogy a kadarka és a syrah lágyabb ízvilága kifejezetten feldobnak egy nyári estét, de az új élmény volt, hogy egy Superior Egri Bikavér fiatalon, pl. a Böjt Borászat 2021-es bikavére, kifejezetten hűsítő. Az érzékszerveim mellett a rengeteg ismeret és szenvedély is lenyűgözött, amit az egri, ostorosi, andornaktályai, egerszalóki és egerszóláti borászok megosztottak velünk.

próbáljak ki. Akkor lennék a legboldogabb, ha egriként ezt megtehetném bármelyik étteremben, ahova elmegyek ebédelni, vacsorázni vagy akárcsak egy jó baráti beszélgetésre. Ehhez azonban valószínűleg jó pár hasonló szakmai kóstoló eseményre szükség van még, mert sajnos a vendéglátósok kisebb számban képviselték a szektort, mint a borászok. Azonban akik eljöttek Egerből és a térségből, hasonló lelkesedést tapasztaltam.

Mindannyian megegyeztünk abban, hogy hasznos lenne gyakrabban ilyen szakmai kóstolókon részt venni és tanulni, aztán tovább adni az élményt a vendégnek.

TOVÁBB