MENU

A minőséget tartjuk szem előtt

2022.03.30.
Szabó Edit

Egerből Ostoros felé haladva hangulatos kis pincék szegélyezik a Kőporos utat, feljebb, a Kőporos-tetőn pedig csodálatos panorámával várja vendégeit a Rege Birtok. A borokról és a birtok életéről Horváth Ádám főborász mesél.

A Rege Birtok 2014-ben kezdte meg működését. Mi volt korábban ezen a helyen?

Korábban is borászat működött itt, csak egészen más koncepcióval: az elődeink a folyóboros értékesítésre helyezték a hangsúlyt. A jelenlegi tulajdonosok 2014-ben vásárolták meg az ingatlant, és nagyon tudatosan kezdtek építkezni. Az infrastruktúra szerencsére jó, volt mire alapozni egy minőségi borokat készítő vállalkozást. 

Ha körülnézünk, azonnal látható, hogy ez a terület nem csupán egy borászat telephelye. Csodálatos a környezet, és minden vendégekért kiált. Fogad látogatókat a Rege Birtok?

Fogadunk látogatókat, és a jövőben szeretnénk még inkább erre helyezni a hangsúlyt. Nem csak a pincét fejlesztjük, nem csupán a tartálypark, a hordók, a borászati berendezések újulnak meg folyamatosan, hanem a kiszolgálóhelyiségek is. Az a cél, hogy egyre több borszerető embert csábítsunk el ide, a Kőporos-tetőre. 

Mekkora szőlőterület tartozik a birtokhoz?

Egyelőre minimális, alig egy hektár. A szőlőt olyan szerződött partnerektől vásároljuk, akik az általunk kiválasztott területeken, a mi igényeinknek megfelelően termelik meg azt számunkra. A munkákat folyamatosan felügyeljük, a metszés kezdetétől egészen a szüretig.

Én is sokszor kint vagyok a szőlőben, konzultálok a gazdákkal, minden munkafolyamatot előre egyeztetünk, és a szüret időpontját is együtt határozzuk meg, így egészen biztos, hogy kiváló minőségű alapanyag érkezik be a pincébe. Ezzel együtt természetesen szeretnénk majd néhány jó dűlőben saját szőlőterületeket vásárolni, de nem érzünk sürgető kényszert, mert megbízhatóak a forrásaink. 

Hányféle bor készül a Rege Birtokon? 

Mivel még az útkeresés fázisában vagyunk, nagyon széles a repertoár, de ez így is van rendjén. Egri csillagból és egri bikavérből egyelőre még nem tudunk több évjáratot felvonultatni, így szükség van a fajtaborokra, hogy ne legyünk unalmasak a hozzánk érkező kóstolóvendégek számára. A hosszú távú terv az, hogy 8-9-féle borra szűkítjük a portfóliót.

Jelenleg melyek a pincészet legnépszerűbb tételei? 

Az egyik legnagyobb favorit az egri csillagunk, ami királyleányka, szürkebarát, leányka és ottonel muskotály házasításával készül. Könnyű, jóivású, friss, ropogós bor. A másik nagy kedvenc a rozénk, amelyet 2021-ben kékfrankos, pinot noir és blauburger házasításával készítettünk el. A kékfrankos viszi bele a gerincet, a pinot noir a mélységet, a blauburger a fűszert. 

Dolgoztok különleges fajtákkal is?

Van egy nagyon szép viognier borunk, ami a Sík-hegyen termett szőlőből készül. Mézes, virágos, jól mutatja a termőhelyi karaktert. És bár a fajta nem különleges, a Rege Merlot-t mi mégis annak érezzük, mert két különböző hordó házasítását zártuk palackba.

Egyébként arra törekszünk, hogy minden borunk emlékezetes élményt nyújtson, és hisszük, hogy nálunk a pinot noir, a syrah és a kadarka is hordoz valamiféle egyediséget, a bikavérre pedig különleges hangsúlyt fektetünk. A birtokunk ezt az emblematikus házasítást tűzte a zászlajára, ezért fontos, hogy tökéletes minőségben készítsük el. 

Borászként a fajtaborok vagy a házasítások készítésében tudsz inkább kibontakozni?
Évjárata válogatja, de általában a kékfrankos is, a kadarka is nagyon szép fajtabort ad, és azt magas színvonalon elkészíteni komoly feladat. Egy házasítás összeállítása azonban különösen izgalmas, hiszen több különböző karakterű borból kell egy teljesen új minőséget teremteni.

A bikavér megalkotásánál az a legnagyobb kihívás, hogy az elkészült bor tükrözze a pincészet stílusát, hogy a hozzáértők számára akár felismerhető is legyen évről évre. 

A Kőporos-tető kívül esik a városon, véletlenül nem tévednek ide az emberek. Mivel csábítjátok a látogatókat?

A kiváló panorámával, a nagyszerű borokkal és a remek programokkal. Rendszeresen szervezünk zenés vacsoraesteket, borkóstolókat, borvacsorákat, kvízbajnokságokat, és természetesen szívesen adunk helyet családi és céges rendezvényeknek is. Az idén hatvan lakodalom lesz nálunk, úgy tűnik, hogy a pincészetünk különösen vonzó az ifjú házasulandók számára.

Hogy áll fel a csapat? Rajtad kívül kik gondoskodnak a zökkenőmentes munkáról a pincében, illetve a vendégekről a felszínen? 

Fiatal, lendületes a csapatunk. A birtokigazgatónk, Varga Tamás korábban sommelier volt. A pályafutását az ismert egri étteremben, az Imola Udvarházban kezdte, aztán belekóstolt a külföldi vendéglátásba, és folyami hajókon dolgozott Franciaországban. Hazatérve előbb az Onyx étterem csapatát erősítette, majd egy komoly szálloda éttermét vezette, onnan ült át a Rege birtokigazgatói székébe.

A borászati részleg vezetése az én feladatom, az állandó séfünk Prokai Rita, a rendezvényeket Neufeld Péter viszi, a pultban pedig Vitai Benjámin áll, ő keveri a koktélokat, és ő tölti pohárba a bort meg a pezsgőt a teraszon.

Pezsgőtök is van?

Van bizony! Chardonnay-ból készítettük, tradicionális eljárással, és a pezsgősítést is itt végeztük a pincészetben. Nagyon népszerű a vendégeink körében, különösen a nyári estéken. Ha Benjáminnak jó a kedve, nem a hagyományos módon nyitja, hanem szabrázsolja. Elég jó szokott itt lenni a hangulat.

Hol lehet kapni a Rege Birtok borait?

A pincészetünkben jelenleg 15-20 ezer palack bor készül évente, és ezt a mennyiséget nem szeretnénk jelentősen megnövelni akkor sem, ha területeket vásárolunk. A minőséget tartjuk szem előtt, ezért szupermarketekben egyáltalán nem kívánunk megjelenni, a borainkat a gasztronómiában és itt helyben, a pincénél értékesítjük.

Az éttermi partnereinket Varga Tamás állítja össze, neki ebben sommelier-ként komoly gyakorlata van, a helyben értékesítés pedig valószínűleg újabb lendületet kap majd, amikor legújabb fejlesztéseink befejeződnek. 

Itt nőttél fel Egerben, és az első munkahelyed is egy egri pincészet volt, onnan igazoltál át a Rege Birtokhoz 2019-ben. Megtaláltad, amit kerestél?

Annál sokkal többet! A tulajdonos szándéka egyértelműen az, hogy minőségi borok szülessenek a birtokon, és büszke vagyok rá, hogy ezt a nemes célt én is szolgálhatom a legjobb tudásom szerint. A csodálatos környezet és a családias légkör pedig elősegíti, hogy felszabadultan, jó hangulatban építsük együtt a birtok jövőjét.

További cikkek

Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt

2022.08.05.
Kriston Orsi

„Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt”
Szépasszony-völgyi vendégvárók

A köztudatban a Szépasszony-völgy egyet jelent az egri borral, és bár vannak, akik ezzel a kijelentéssel vitatkoznának, az utóbbi években az egri borászok mintha visszataláltak…

TOVÁBB

Egri érem is született az első olaszrizling-világversenyen

2022.07.27.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre a GROW du Monde elnevezésű, olaszrizlingekre szakosodott nemzetközi borverseny, amelyen egri bor is szerepelt a díjazottak között. Az első GROW du Monde tapasztalatai még csak összegződnek, de máris szerveződik a…

TOVÁBB

Sokrétű, sokarcú borok születnek itt

2022.07.26.
Szabó Edit

Hagymási József az Egri borvidék egyik legismertebb alakja. A családi hagyományokat folytatva lett borász, dolgozott a Borkombinátnál, a Kutatóintézetben, majd 1999-ben lerakta saját családi birtoka alapjait. Jelenleg 17 hektáron gazdálkodik, és borai többségét a…

TOVÁBB