A minőséget tartjuk szem előtt
Egerből Ostoros felé haladva hangulatos kis pincék szegélyezik a Kőporos utat, feljebb, a Kőporos-tetőn pedig csodálatos panorámával várja vendégeit a Rege Birtok. A borokról és a birtok életéről Horváth Ádám főborász mesél.
A Rege Birtok 2014-ben kezdte meg működését. Mi volt korábban ezen a helyen?
Korábban is borászat működött itt, csak egészen más koncepcióval: az elődeink a folyóboros értékesítésre helyezték a hangsúlyt. A jelenlegi tulajdonosok 2014-ben vásárolták meg az ingatlant, és nagyon tudatosan kezdtek építkezni. Az infrastruktúra szerencsére jó, volt mire alapozni egy minőségi borokat készítő vállalkozást.
Ha körülnézünk, azonnal látható, hogy ez a terület nem csupán egy borászat telephelye. Csodálatos a környezet, és minden vendégekért kiált. Fogad látogatókat a Rege Birtok?
Fogadunk látogatókat, és a jövőben szeretnénk még inkább erre helyezni a hangsúlyt. Nem csak a pincét fejlesztjük, nem csupán a tartálypark, a hordók, a borászati berendezések újulnak meg folyamatosan, hanem a kiszolgálóhelyiségek is. Az a cél, hogy egyre több borszerető embert csábítsunk el ide, a Kőporos-tetőre.
Mekkora szőlőterület tartozik a birtokhoz?
Egyelőre minimális, alig egy hektár. A szőlőt olyan szerződött partnerektől vásároljuk, akik az általunk kiválasztott területeken, a mi igényeinknek megfelelően termelik meg azt számunkra. A munkákat folyamatosan felügyeljük, a metszés kezdetétől egészen a szüretig.
Én is sokszor kint vagyok a szőlőben, konzultálok a gazdákkal, minden munkafolyamatot előre egyeztetünk, és a szüret időpontját is együtt határozzuk meg, így egészen biztos, hogy kiváló minőségű alapanyag érkezik be a pincébe. Ezzel együtt természetesen szeretnénk majd néhány jó dűlőben saját szőlőterületeket vásárolni, de nem érzünk sürgető kényszert, mert megbízhatóak a forrásaink.
Hányféle bor készül a Rege Birtokon?
Mivel még az útkeresés fázisában vagyunk, nagyon széles a repertoár, de ez így is van rendjén. Egri csillagból és egri bikavérből egyelőre még nem tudunk több évjáratot felvonultatni, így szükség van a fajtaborokra, hogy ne legyünk unalmasak a hozzánk érkező kóstolóvendégek számára. A hosszú távú terv az, hogy 8-9-féle borra szűkítjük a portfóliót.
Jelenleg melyek a pincészet legnépszerűbb tételei?
Az egyik legnagyobb favorit az egri csillagunk, ami királyleányka, szürkebarát, leányka és ottonel muskotály házasításával készül. Könnyű, jóivású, friss, ropogós bor. A másik nagy kedvenc a rozénk, amelyet 2021-ben kékfrankos, pinot noir és blauburger házasításával készítettünk el. A kékfrankos viszi bele a gerincet, a pinot noir a mélységet, a blauburger a fűszert.
Dolgoztok különleges fajtákkal is?
Van egy nagyon szép viognier borunk, ami a Sík-hegyen termett szőlőből készül. Mézes, virágos, jól mutatja a termőhelyi karaktert. És bár a fajta nem különleges, a Rege Merlot-t mi mégis annak érezzük, mert két különböző hordó házasítását zártuk palackba.
Egyébként arra törekszünk, hogy minden borunk emlékezetes élményt nyújtson, és hisszük, hogy nálunk a pinot noir, a syrah és a kadarka is hordoz valamiféle egyediséget, a bikavérre pedig különleges hangsúlyt fektetünk. A birtokunk ezt az emblematikus házasítást tűzte a zászlajára, ezért fontos, hogy tökéletes minőségben készítsük el.
Borászként a fajtaborok vagy a házasítások készítésében tudsz inkább kibontakozni?
Évjárata válogatja, de általában a kékfrankos is, a kadarka is nagyon szép fajtabort ad, és azt magas színvonalon elkészíteni komoly feladat. Egy házasítás összeállítása azonban különösen izgalmas, hiszen több különböző karakterű borból kell egy teljesen új minőséget teremteni.
A bikavér megalkotásánál az a legnagyobb kihívás, hogy az elkészült bor tükrözze a pincészet stílusát, hogy a hozzáértők számára akár felismerhető is legyen évről évre.
A Kőporos-tető kívül esik a városon, véletlenül nem tévednek ide az emberek. Mivel csábítjátok a látogatókat?
A kiváló panorámával, a nagyszerű borokkal és a remek programokkal. Rendszeresen szervezünk zenés vacsoraesteket, borkóstolókat, borvacsorákat, kvízbajnokságokat, és természetesen szívesen adunk helyet családi és céges rendezvényeknek is. Az idén hatvan lakodalom lesz nálunk, úgy tűnik, hogy a pincészetünk különösen vonzó az ifjú házasulandók számára.
Hogy áll fel a csapat? Rajtad kívül kik gondoskodnak a zökkenőmentes munkáról a pincében, illetve a vendégekről a felszínen?
Fiatal, lendületes a csapatunk. A birtokigazgatónk, Varga Tamás korábban sommelier volt. A pályafutását az ismert egri étteremben, az Imola Udvarházban kezdte, aztán belekóstolt a külföldi vendéglátásba, és folyami hajókon dolgozott Franciaországban. Hazatérve előbb az Onyx étterem csapatát erősítette, majd egy komoly szálloda éttermét vezette, onnan ült át a Rege birtokigazgatói székébe.
A borászati részleg vezetése az én feladatom, az állandó séfünk Prokai Rita, a rendezvényeket Neufeld Péter viszi, a pultban pedig Vitai Benjámin áll, ő keveri a koktélokat, és ő tölti pohárba a bort meg a pezsgőt a teraszon.
Pezsgőtök is van?
Van bizony! Chardonnay-ból készítettük, tradicionális eljárással, és a pezsgősítést is itt végeztük a pincészetben. Nagyon népszerű a vendégeink körében, különösen a nyári estéken. Ha Benjáminnak jó a kedve, nem a hagyományos módon nyitja, hanem szabrázsolja. Elég jó szokott itt lenni a hangulat.
Hol lehet kapni a Rege Birtok borait?
A pincészetünkben jelenleg 15-20 ezer palack bor készül évente, és ezt a mennyiséget nem szeretnénk jelentősen megnövelni akkor sem, ha területeket vásárolunk. A minőséget tartjuk szem előtt, ezért szupermarketekben egyáltalán nem kívánunk megjelenni, a borainkat a gasztronómiában és itt helyben, a pincénél értékesítjük.
Az éttermi partnereinket Varga Tamás állítja össze, neki ebben sommelier-ként komoly gyakorlata van, a helyben értékesítés pedig valószínűleg újabb lendületet kap majd, amikor legújabb fejlesztéseink befejeződnek.
Itt nőttél fel Egerben, és az első munkahelyed is egy egri pincészet volt, onnan igazoltál át a Rege Birtokhoz 2019-ben. Megtaláltad, amit kerestél?
Annál sokkal többet! A tulajdonos szándéka egyértelműen az, hogy minőségi borok szülessenek a birtokon, és büszke vagyok rá, hogy ezt a nemes célt én is szolgálhatom a legjobb tudásom szerint. A csodálatos környezet és a családias légkör pedig elősegíti, hogy felszabadultan, jó hangulatban építsük együtt a birtok jövőjét.