MENU

A minőséget tartjuk szem előtt

2022.03.30.
Szabó Edit

Egerből Ostoros felé haladva hangulatos kis pincék szegélyezik a Kőporos utat, feljebb, a Kőporos-tetőn pedig csodálatos panorámával várja vendégeit a Rege Birtok. A borokról és a birtok életéről Horváth Ádám főborász mesél.

A Rege Birtok 2014-ben kezdte meg működését. Mi volt korábban ezen a helyen?

Korábban is borászat működött itt, csak egészen más koncepcióval: az elődeink a folyóboros értékesítésre helyezték a hangsúlyt. A jelenlegi tulajdonosok 2014-ben vásárolták meg az ingatlant, és nagyon tudatosan kezdtek építkezni. Az infrastruktúra szerencsére jó, volt mire alapozni egy minőségi borokat készítő vállalkozást. 

Ha körülnézünk, azonnal látható, hogy ez a terület nem csupán egy borászat telephelye. Csodálatos a környezet, és minden vendégekért kiált. Fogad látogatókat a Rege Birtok?

Fogadunk látogatókat, és a jövőben szeretnénk még inkább erre helyezni a hangsúlyt. Nem csak a pincét fejlesztjük, nem csupán a tartálypark, a hordók, a borászati berendezések újulnak meg folyamatosan, hanem a kiszolgálóhelyiségek is. Az a cél, hogy egyre több borszerető embert csábítsunk el ide, a Kőporos-tetőre. 

Mekkora szőlőterület tartozik a birtokhoz?

Egyelőre minimális, alig egy hektár. A szőlőt olyan szerződött partnerektől vásároljuk, akik az általunk kiválasztott területeken, a mi igényeinknek megfelelően termelik meg azt számunkra. A munkákat folyamatosan felügyeljük, a metszés kezdetétől egészen a szüretig.

Én is sokszor kint vagyok a szőlőben, konzultálok a gazdákkal, minden munkafolyamatot előre egyeztetünk, és a szüret időpontját is együtt határozzuk meg, így egészen biztos, hogy kiváló minőségű alapanyag érkezik be a pincébe. Ezzel együtt természetesen szeretnénk majd néhány jó dűlőben saját szőlőterületeket vásárolni, de nem érzünk sürgető kényszert, mert megbízhatóak a forrásaink. 

Hányféle bor készül a Rege Birtokon? 

Mivel még az útkeresés fázisában vagyunk, nagyon széles a repertoár, de ez így is van rendjén. Egri csillagból és egri bikavérből egyelőre még nem tudunk több évjáratot felvonultatni, így szükség van a fajtaborokra, hogy ne legyünk unalmasak a hozzánk érkező kóstolóvendégek számára. A hosszú távú terv az, hogy 8-9-féle borra szűkítjük a portfóliót.

Jelenleg melyek a pincészet legnépszerűbb tételei? 

Az egyik legnagyobb favorit az egri csillagunk, ami királyleányka, szürkebarát, leányka és ottonel muskotály házasításával készül. Könnyű, jóivású, friss, ropogós bor. A másik nagy kedvenc a rozénk, amelyet 2021-ben kékfrankos, pinot noir és blauburger házasításával készítettünk el. A kékfrankos viszi bele a gerincet, a pinot noir a mélységet, a blauburger a fűszert. 

Dolgoztok különleges fajtákkal is?

Van egy nagyon szép viognier borunk, ami a Sík-hegyen termett szőlőből készül. Mézes, virágos, jól mutatja a termőhelyi karaktert. És bár a fajta nem különleges, a Rege Merlot-t mi mégis annak érezzük, mert két különböző hordó házasítását zártuk palackba.

Egyébként arra törekszünk, hogy minden borunk emlékezetes élményt nyújtson, és hisszük, hogy nálunk a pinot noir, a syrah és a kadarka is hordoz valamiféle egyediséget, a bikavérre pedig különleges hangsúlyt fektetünk. A birtokunk ezt az emblematikus házasítást tűzte a zászlajára, ezért fontos, hogy tökéletes minőségben készítsük el. 

Borászként a fajtaborok vagy a házasítások készítésében tudsz inkább kibontakozni?
Évjárata válogatja, de általában a kékfrankos is, a kadarka is nagyon szép fajtabort ad, és azt magas színvonalon elkészíteni komoly feladat. Egy házasítás összeállítása azonban különösen izgalmas, hiszen több különböző karakterű borból kell egy teljesen új minőséget teremteni.

A bikavér megalkotásánál az a legnagyobb kihívás, hogy az elkészült bor tükrözze a pincészet stílusát, hogy a hozzáértők számára akár felismerhető is legyen évről évre. 

A Kőporos-tető kívül esik a városon, véletlenül nem tévednek ide az emberek. Mivel csábítjátok a látogatókat?

A kiváló panorámával, a nagyszerű borokkal és a remek programokkal. Rendszeresen szervezünk zenés vacsoraesteket, borkóstolókat, borvacsorákat, kvízbajnokságokat, és természetesen szívesen adunk helyet családi és céges rendezvényeknek is. Az idén hatvan lakodalom lesz nálunk, úgy tűnik, hogy a pincészetünk különösen vonzó az ifjú házasulandók számára.

Hogy áll fel a csapat? Rajtad kívül kik gondoskodnak a zökkenőmentes munkáról a pincében, illetve a vendégekről a felszínen? 

Fiatal, lendületes a csapatunk. A birtokigazgatónk, Varga Tamás korábban sommelier volt. A pályafutását az ismert egri étteremben, az Imola Udvarházban kezdte, aztán belekóstolt a külföldi vendéglátásba, és folyami hajókon dolgozott Franciaországban. Hazatérve előbb az Onyx étterem csapatát erősítette, majd egy komoly szálloda éttermét vezette, onnan ült át a Rege birtokigazgatói székébe.

A borászati részleg vezetése az én feladatom, az állandó séfünk Prokai Rita, a rendezvényeket Neufeld Péter viszi, a pultban pedig Vitai Benjámin áll, ő keveri a koktélokat, és ő tölti pohárba a bort meg a pezsgőt a teraszon.

Pezsgőtök is van?

Van bizony! Chardonnay-ból készítettük, tradicionális eljárással, és a pezsgősítést is itt végeztük a pincészetben. Nagyon népszerű a vendégeink körében, különösen a nyári estéken. Ha Benjáminnak jó a kedve, nem a hagyományos módon nyitja, hanem szabrázsolja. Elég jó szokott itt lenni a hangulat.

Hol lehet kapni a Rege Birtok borait?

A pincészetünkben jelenleg 15-20 ezer palack bor készül évente, és ezt a mennyiséget nem szeretnénk jelentősen megnövelni akkor sem, ha területeket vásárolunk. A minőséget tartjuk szem előtt, ezért szupermarketekben egyáltalán nem kívánunk megjelenni, a borainkat a gasztronómiában és itt helyben, a pincénél értékesítjük.

Az éttermi partnereinket Varga Tamás állítja össze, neki ebben sommelier-ként komoly gyakorlata van, a helyben értékesítés pedig valószínűleg újabb lendületet kap majd, amikor legújabb fejlesztéseink befejeződnek. 

Itt nőttél fel Egerben, és az első munkahelyed is egy egri pincészet volt, onnan igazoltál át a Rege Birtokhoz 2019-ben. Megtaláltad, amit kerestél?

Annál sokkal többet! A tulajdonos szándéka egyértelműen az, hogy minőségi borok szülessenek a birtokon, és büszke vagyok rá, hogy ezt a nemes célt én is szolgálhatom a legjobb tudásom szerint. A csodálatos környezet és a családias légkör pedig elősegíti, hogy felszabadultan, jó hangulatban építsük együtt a birtok jövőjét.

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB