MENU

A minőséget tartjuk szem előtt

2022.03.30.
Szabó Edit

Egerből Ostoros felé haladva hangulatos kis pincék szegélyezik a Kőporos utat, feljebb, a Kőporos-tetőn pedig csodálatos panorámával várja vendégeit a Rege Birtok. A borokról és a birtok életéről Horváth Ádám főborász mesél.

A Rege Birtok 2014-ben kezdte meg működését. Mi volt korábban ezen a helyen?

Korábban is borászat működött itt, csak egészen más koncepcióval: az elődeink a folyóboros értékesítésre helyezték a hangsúlyt. A jelenlegi tulajdonosok 2014-ben vásárolták meg az ingatlant, és nagyon tudatosan kezdtek építkezni. Az infrastruktúra szerencsére jó, volt mire alapozni egy minőségi borokat készítő vállalkozást. 

Ha körülnézünk, azonnal látható, hogy ez a terület nem csupán egy borászat telephelye. Csodálatos a környezet, és minden vendégekért kiált. Fogad látogatókat a Rege Birtok?

Fogadunk látogatókat, és a jövőben szeretnénk még inkább erre helyezni a hangsúlyt. Nem csak a pincét fejlesztjük, nem csupán a tartálypark, a hordók, a borászati berendezések újulnak meg folyamatosan, hanem a kiszolgálóhelyiségek is. Az a cél, hogy egyre több borszerető embert csábítsunk el ide, a Kőporos-tetőre. 

Mekkora szőlőterület tartozik a birtokhoz?

Egyelőre minimális, alig egy hektár. A szőlőt olyan szerződött partnerektől vásároljuk, akik az általunk kiválasztott területeken, a mi igényeinknek megfelelően termelik meg azt számunkra. A munkákat folyamatosan felügyeljük, a metszés kezdetétől egészen a szüretig.

Én is sokszor kint vagyok a szőlőben, konzultálok a gazdákkal, minden munkafolyamatot előre egyeztetünk, és a szüret időpontját is együtt határozzuk meg, így egészen biztos, hogy kiváló minőségű alapanyag érkezik be a pincébe. Ezzel együtt természetesen szeretnénk majd néhány jó dűlőben saját szőlőterületeket vásárolni, de nem érzünk sürgető kényszert, mert megbízhatóak a forrásaink. 

Hányféle bor készül a Rege Birtokon? 

Mivel még az útkeresés fázisában vagyunk, nagyon széles a repertoár, de ez így is van rendjén. Egri csillagból és egri bikavérből egyelőre még nem tudunk több évjáratot felvonultatni, így szükség van a fajtaborokra, hogy ne legyünk unalmasak a hozzánk érkező kóstolóvendégek számára. A hosszú távú terv az, hogy 8-9-féle borra szűkítjük a portfóliót.

Jelenleg melyek a pincészet legnépszerűbb tételei? 

Az egyik legnagyobb favorit az egri csillagunk, ami királyleányka, szürkebarát, leányka és ottonel muskotály házasításával készül. Könnyű, jóivású, friss, ropogós bor. A másik nagy kedvenc a rozénk, amelyet 2021-ben kékfrankos, pinot noir és blauburger házasításával készítettünk el. A kékfrankos viszi bele a gerincet, a pinot noir a mélységet, a blauburger a fűszert. 

Dolgoztok különleges fajtákkal is?

Van egy nagyon szép viognier borunk, ami a Sík-hegyen termett szőlőből készül. Mézes, virágos, jól mutatja a termőhelyi karaktert. És bár a fajta nem különleges, a Rege Merlot-t mi mégis annak érezzük, mert két különböző hordó házasítását zártuk palackba.

Egyébként arra törekszünk, hogy minden borunk emlékezetes élményt nyújtson, és hisszük, hogy nálunk a pinot noir, a syrah és a kadarka is hordoz valamiféle egyediséget, a bikavérre pedig különleges hangsúlyt fektetünk. A birtokunk ezt az emblematikus házasítást tűzte a zászlajára, ezért fontos, hogy tökéletes minőségben készítsük el. 

Borászként a fajtaborok vagy a házasítások készítésében tudsz inkább kibontakozni?
Évjárata válogatja, de általában a kékfrankos is, a kadarka is nagyon szép fajtabort ad, és azt magas színvonalon elkészíteni komoly feladat. Egy házasítás összeállítása azonban különösen izgalmas, hiszen több különböző karakterű borból kell egy teljesen új minőséget teremteni.

A bikavér megalkotásánál az a legnagyobb kihívás, hogy az elkészült bor tükrözze a pincészet stílusát, hogy a hozzáértők számára akár felismerhető is legyen évről évre. 

A Kőporos-tető kívül esik a városon, véletlenül nem tévednek ide az emberek. Mivel csábítjátok a látogatókat?

A kiváló panorámával, a nagyszerű borokkal és a remek programokkal. Rendszeresen szervezünk zenés vacsoraesteket, borkóstolókat, borvacsorákat, kvízbajnokságokat, és természetesen szívesen adunk helyet családi és céges rendezvényeknek is. Az idén hatvan lakodalom lesz nálunk, úgy tűnik, hogy a pincészetünk különösen vonzó az ifjú házasulandók számára.

Hogy áll fel a csapat? Rajtad kívül kik gondoskodnak a zökkenőmentes munkáról a pincében, illetve a vendégekről a felszínen? 

Fiatal, lendületes a csapatunk. A birtokigazgatónk, Varga Tamás korábban sommelier volt. A pályafutását az ismert egri étteremben, az Imola Udvarházban kezdte, aztán belekóstolt a külföldi vendéglátásba, és folyami hajókon dolgozott Franciaországban. Hazatérve előbb az Onyx étterem csapatát erősítette, majd egy komoly szálloda éttermét vezette, onnan ült át a Rege birtokigazgatói székébe.

A borászati részleg vezetése az én feladatom, az állandó séfünk Prokai Rita, a rendezvényeket Neufeld Péter viszi, a pultban pedig Vitai Benjámin áll, ő keveri a koktélokat, és ő tölti pohárba a bort meg a pezsgőt a teraszon.

Pezsgőtök is van?

Van bizony! Chardonnay-ból készítettük, tradicionális eljárással, és a pezsgősítést is itt végeztük a pincészetben. Nagyon népszerű a vendégeink körében, különösen a nyári estéken. Ha Benjáminnak jó a kedve, nem a hagyományos módon nyitja, hanem szabrázsolja. Elég jó szokott itt lenni a hangulat.

Hol lehet kapni a Rege Birtok borait?

A pincészetünkben jelenleg 15-20 ezer palack bor készül évente, és ezt a mennyiséget nem szeretnénk jelentősen megnövelni akkor sem, ha területeket vásárolunk. A minőséget tartjuk szem előtt, ezért szupermarketekben egyáltalán nem kívánunk megjelenni, a borainkat a gasztronómiában és itt helyben, a pincénél értékesítjük.

Az éttermi partnereinket Varga Tamás állítja össze, neki ebben sommelier-ként komoly gyakorlata van, a helyben értékesítés pedig valószínűleg újabb lendületet kap majd, amikor legújabb fejlesztéseink befejeződnek. 

Itt nőttél fel Egerben, és az első munkahelyed is egy egri pincészet volt, onnan igazoltál át a Rege Birtokhoz 2019-ben. Megtaláltad, amit kerestél?

Annál sokkal többet! A tulajdonos szándéka egyértelműen az, hogy minőségi borok szülessenek a birtokon, és büszke vagyok rá, hogy ezt a nemes célt én is szolgálhatom a legjobb tudásom szerint. A csodálatos környezet és a családias légkör pedig elősegíti, hogy felszabadultan, jó hangulatban építsük együtt a birtok jövőjét.

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB