MENU

A legjobb magyar cabernet franc, cabernet sauvignon és syrah is egri bor lett a VinAgorán

2022.07.12.
Tóth Adrienn

A Budapesten megrendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyen három, a vörösborok mezőnyében meghatározónak számító szőlőfajta esetében is egri borászat készítette a legmagasabbra értékelt bort. A cabernet franc, a cabernet sauvignon és a syrah esetében is egri volt a top tétel, ráadásul egyetlen borászattól, a Thummerer Pincészettől érkezett mind a három.

Cikkünkből kiderül ezen túl, hogy mely egri borok hozták el a Champion-díjat, továbbá a két nagyarany-, tizenegy arany- és tizenkettő ezüstérmet, valamint öt különdíjat.

A verseny szervezői a megmérettetés kapcsán megosztották, hogy a Vinofed (Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetsége) és az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) szabályzata szerint a borversenyen bíráló szakemberek maximum fele érkezhet hazánkból, a többieknek valamelyik külföldi országot kell képviselniük, így garantálva a megmérettetés nemzetköziségét.

A versenyre érkezett palackokat legkevesebb 13 alkalommal érintik gondos kezek, mielőtt tartalmuk a bírálók poharaiba kerül: a palackok átvétele, többszöri szállítása, besorolása, sorszámozása, fotózása, helyszínre érkeztetése, hűtőbe helyezése, fekete zsákba rejtése és felszolgálása mind a verseny előkészületeinek fontos részét képezik.

A VinAgora idei megmérettetésén jól szerepeltek a meghatározó, klasszikus egri bortípusok, így több egri bikavér, egri csillag és debrői hárslevelű is nyert érmet. Ezek mellett sok érem született a borfogyasztók körében népszerű rozé kategóriában is.

Az alábbi egri borokat díjazta a nemzetközi zsűri:

Különdíjak:

Legjobb magyar cabernet franc: Thummerer Pincészet – Thummerer Egri Cabernet Franc Superior Válogatás 2018
Legjobb magyar cabernet sauvignon: Thummerer Pincészet – Thummerer Egri Cabernet Sauvignon Superior Válogatás 2018
Legjobb magyar sauvignon blanc: Varga Pincészet – Aranymetszés Friss Sauvignon Blanc 2021
Legjobb magyar syrah: Thummerer Pincészet – Thummerer Egri Syrah Superior Válogatás 2018
A Vinofed különdíja a legmagasabb pontszámot elért száraz fehérbornak: Varga Pincészet – Aranymetszés Friss Sauvignon Blanc 2021

Champion-díj:

Varga Pincészet – Aranymetszés Friss Sauvignon Blanc 2021

Nagyaranyérem:

Thummerer Pincészet – Thummerer Egri Cabernet Franc Superior Válogatás 2018
Thummerer Pincészet – Thummerer Vili Papa Egri Cuvée Superior 2018

Aranyérem:

Egri Korona Borház – Grand Selection Egri Syrah Jumurdzsák 2016
Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Végtelen Egri Cuvée Grand Superior 2016
Thummerer Pincészet – Thummerer Egri Bikavér Grand Superior Mezey-Öreg dűlő 2018
Thummerer Pincészet – Thummerer Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged dűlő 2018
Thummerer Pincészet – Thummerer Egri Cabernet Franc-Merlot 2018
Thummerer Pincészet – Thummerer Egri Cabernet Sauvignon Superior Válogatás 2018
Thummerer Pincészet – Thummerer Egri Syrah Superior Válogatás 2018
Thummerer Pincészet – Thummerer Tekenőháti Merlot Grand Superior 2018
Tóth és Tóth Debrői Borok – Debrői Hárslevelű Superior 2019
Varga Pincészet – Aranymetszés Debrői Hárslevelű 2018
Varga Pincészet – Aranymetszés Debrői Hárslevelű 2019

Ezüstérem:

Creatura Wine – CW Budapest Selection White Wine 2018
Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Merlot Rosé 2021
Ostoros Családi Pincészet – Egri Csillag 2021
Ostoros Családi Pincészet – Egri Rosé 2021
Ostoros Családi Pincészet – Irsai Olivér 2021
Ostoros Családi Pincészet – Sauvignon Blanc 2021
Thummerer Pincészet – Egri Csillag 2021
Thummerer Pincészet – Thummerer Egri Cabernet Dorsa Rosé 2021
Torma Pince – Zengő Battonage 2018
Torma Pince – Zoll-tan 2019
Varsányi Pincészet – #Szombat 2021
Varsányi Pincészet – Grand Selection Egri Csillag Superior 2019

Fotó: Szigetváry Zsolt

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB