MENU

A jó bor a lélekhez szól

2022.04.13.
Szabó Edit

Noha az andornaktályai Szuromi Családi Birtok húszéves múltra tekint vissza, boraik palackos értékesítése csak 2020-ban kezdődött el. Döntésük helyességét igazolja, hogy a pincészet bikavérje még abban az évben a mezőny legjobbjaként végzett az Egri borvidéki borversenyen. Az eddig megtett útról és a tervekről a vállalkozás borászát, Szuromi Mihályt kérdeztük…

Úgy hallottam, hogy egyetemista korodban több hónapot is eltöltöttél az Amerikai Egyesült Államokban. Valamelyik jó nevű borászatban dolgoztál?

Nem, bár biztosan hasznát vettem volna az ott tanultaknak. Diákmunkásként kerültem Amerikába 2001-ben, és egy tehetős vállalkozó magánbirtokán tevékenykedtem. Volt ott egy 18 lyukú golfpálya, ami rengeteg feladatot adott. Én fuvaroztam helyre a golfautókat, és én szedtem össze esténként a golflabdákat is a területről.

Elég jó borravalókat kaptam, nem is nagyon akartam hazajönni, de lejárt a vízumom, és a Világkereskedelmi Központot ért támadás után esélyem sem volt hosszabbítást kapni. Visszanézve nem is baj, évet halasztottam az egyetemen, ideje volt visszatérni a tanulmányaimhoz.

Melyik egyetemre jártál?

A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen kaptam diplomát mint gazdasági agrármérnök, de utána a borász szakmát is kitanultam. Az egri Simon Pincészet 2003-as sauvignon blanc-ja terelt rá erre az útra. Előtte nem is nagyon gondoltam rá, de amikor azt a bort megkóstoltam, azonnal eldöntöttem, hogy mélyebben el kell merülnöm a borkészítés rejtelmeiben.

Már akkor is volt a családotoknak szőlőterülete?

Amikor Amerikából hazajöttem, két és fél hektárunk volt, és utána szép lassan vásároltuk meg a többit. Nem kivenni szeretünk, hanem beletenni, ami pénzt az ültetvény hozott, azt visszaforgattuk a vállalkozásba. Jelenleg 16 hektáron gazdálkodunk, de palackozott bort csak az utóbbi években kezdtünk készíteni: addig vagy a termést értékesítettük, vagy a folyóbort adtuk el attól függően, hogy melyikre volt nagyobb igény. Stabilitásra törekedtünk, és közben próbáltunk gyarapodni.

A család minden tagja a borászatban dolgozik?

Szinte mindenki. Az öcsém, Péter a szőlészünk. Ő is kertészmérnök, nagyon széles látókörű, kiváló szakember. A tudását Új-Zélandon és Kaliforniában gazdagította, szerintem az ország három legjobb szőlészének egyike. Apukám a jolly joker, javarészt a szőlőben van, de ha kell, a pincében is besegít, ahol pedig mi tartjuk a frontot a párommal.

A vállalkozásotok tehát a kétezres évek elején indult, de húsz évet kellett várni az első palackozott borra. Mi érlelte meg az elhatározást?

A világjárvány. A 2018-as boraink ott pihentek a hordóban, és mivel bezártak a vendéglátóhelyek, rájöttem, hogy esélyünk sincs eladni a készletet. Időnk volt, hát 19-re lapot húzva elkezdtünk palackozni, és összeraktunk egy 12 tételből álló borsort.

A palackokra azonban címke is kellett. Hogyan született meg az arculat?

Viszokai Krisztián, a világszerte Mr. Zero néven ismert graffitiművész nagyon kedves barátom. Folyton járja a világot, de a járvány miatt ő is itthon ragadt, és jelezte, hogy szívesen segít, amiben tud. Ő öntötte formába az arculattal kapcsolatos elképzeléseinket.

Azt mondtad, hogy jelenleg 16 hektár szőlőterület tartozik a pincészethez. Hol találhatóak ezek az ültetvények?

Tíz szőlőfajtát termelünk három település kilenc dűlőjében. Az andornaktályai pincénk ajtajától egyik sincs távolabb, mint 3 kilométer.

Melyek a pincészet legnagyobb becsben tartott szőlőfajtái?

Akárhová mész a világban, minden borász a helyi fajtából készült borára a legbüszkébb. Ezért tűztük mi a kékfrankost és a turánt a pincészet zászlajára. Gondolom, a kékfrankost nem kell magyarázni, a turánt viszont kevesebben termesztik, pedig egri nemesítésű fajta. Nálunk két hektáron terem, szeretjük, jó tapasztalataink vannak vele.

Elismerem, megosztó a bor, mert illatos, virágos, ibolyás, néha parfümös is, de mi mindig szárazra erjesztjük, és ha teljes érésben szüreteljük, lágy, kerek, bársonyos bort ad. Ráadásul a turán szőlőnek nemcsak a héjában, hanem a húsában is van színanyag, amelyben a szervezetre jótékonyan ható polifenolok és antioxidánsok megbújnak.

A bikavéretek 2020-ban az Egri borvidék legjobb bikavér bora lett. Ez nem kis teljesítmény, hiszen mindenki arra törekszik, hogy ebből az emblematikus házasításból a lehető legjobbat töltse palackba. Mi adja a ti borotok különlegességét?

Szerintem minden tételünk egyedi, nem csak a bikavérünk, és ez annak köszönhető, hogy soha nem ipari tömegterméket szeretnénk előállítani, hanem olyan bort, ami a lélekhez szól. Érdekes, hogy kezdetben bikavérrel nem is akartunk foglalkozni, de aztán rájöttem, hogy ha én nem készítem el, akkor senki sem fogja helyettem azon a színvonalon letenni az asztalra, ahogyan én szeretném.

Szerinted milyen a jó bikavér?

Jó ivású, harmonikus, kerek, hosszú, az íze betölti a szájat, és azonnal akarunk belőle még egy pohárral. Az se baj, ha megfizethető árú. Az én bikavér házasításomat öt szőlőfajta alkotja. A kékfrankos az alap, amiben elég erősek vagyunk, és mellette merlot, cabernet franc, blauburger és egy kis pinot noir kerül a cuvée-be. A bikavér fontos egri üzenet, több száz éves hagyománya van, megérdemli, hogy komolyan foglalkozzunk vele.

Melyik borotok áll még hasonlóan közel hozzád?

A Kis szűz és az öreg róka nevű fehér cuvée. A „kis szűz” a Gesztenyési-dűlő rajnai rizlingjének szűztermése, amely mellé egy igazi, tapasztalt „vén rókát”, egy 1972-es telepítésű, ásványos ottonel muskotályt házasítottunk. Egyébként nem teszünk különbséget idős és fiatal ültetvények között, mindegyiket egyforma alázattal gondozzuk, és arra törekszünk, hogy a szőlő íze visszaköszönjön a borban.

Az andornaktályai pincétek valóságos föld alatti labirintus, több ággal, zegzugokkal, elé pedig kényelmes teraszt építettetek. Fogadsz ott látogatókat?

Igen, de szigorúan csak előre bejelentkezés alapján. Kizárólag a borra koncentrálva, állva, étel nélkül kóstolunk, nem szeretném, ha a pincénkbe vacsorázni járnának az emberek. Az a hely olyan, mint egy szülőszoba. Erősen gondolkodom rajta, hogy teljesen elzárom a kíváncsi tekintetek elől, és a kóstolásra keresünk más megoldást. Szeretem a vendégeket, tisztelem a vásárlóinkat, de számomra a bor a legfontosabb.

Mi motivál téged a borkészítésben, milyen célokat tűztél ki magad elé?

Maradandó borokat szeretnék készíteni, és örülnék, ha a szőlő- és borkultúra megmaradna a gyerekeinknek, az unokáinknak, hogy ők örömmel végezhessék ezt a munkát. Eger gyönyörű, itt évszázadokkal ezelőtt világraszóló tetteket vittek véghez az emberek, jó lenne, ha méltó utódokként öregbítenénk tovább a város és a borvidék hírnevét.

További cikkek

Bukolyi Marcell, Organic Wines, Egri Borvidék | 2024

2024.04.05.

Bukolyi Marcival egy egri kávézóban beszélgettem, hisz célom volt kirobbantani a komfort zónájából és mivel szereti a finom kávét, így el tudtam csalogatni gyönyörű szép birtokáról.

Marci meghatározó alakja az Egri Borvidéknek, bár nagyon keveset lehet őt látni. A fiatal generációt erősíti és bár bor termelésének nagy tömegét az Egri Csillag teszi ki – Borvidéki viszonylatban is – úgy látja, hogy a fehér házasítás még mindig kevésbé ismert széles körben. Szerinte az aki már hallott az Egri Csillagról, az is inkább az egyszerű szupermarketes reduktív Egri csillagokkal azonosítja. Ha Marcin múlik, akkor ez is szépen lassan változni fog. 

E.B. | Hogy indult Nálad az Egri Csillag termelés?

B.M. | Én tudatosan Csillagot szerettem volna készíteni, pont ezért ültettem 8 szőlőfajtát, hogy lehessen Egri Bikavért és Egri Csillagot is tartani a birtokon belül. Megvan a minimum 4 fajta, úgy hogy a Kárpát-medencei fajtákon legyen a túlsúly. De nem csak az előírás miatt fókuszálok Kárpát-medenceire, hanem egyébként is azt gondolom hogy külföld számára ez az izgalmas innen Magyarországról. Belföldön el lehet adni nemzetközi fajták borait is, de szerintem az az autentikus, hogyha Hárslevelűből, Furmintból, Olaszrizlingből, Király Leánykából készítjük el.

E.B. | Van még más termelő is akinek van Furmint a Csillagjában?

B.M. | Nem tudok róla. Egyébként nagyon kevés Furmint van az Egri Borvidéken. Azt hiszem a második legnagyobb Furmint termelő vagyok a borvidéken, 1,26 hektárral.

E.B. | Elégedett is vagy azzal ahogy itt él és ahogy viselkedik a Furmint?

B.M. | Nyilván a tavalyi év növényvédelmi kihívásairól ne beszéljünk, az nem volt jó, de egyébként összegségében én szeretem a borát, nagyon jó cucc. De én most már a Hárslevelűre fókuszálok inkább, nekem az szebb, közelebb áll hozzám talán. A furmintot is szeretem de a Hárslevelűt még jobban. Furmintból fajtabor valószínűleg a jövőben nem fog készülni, nem érzem azt hogy annyira nagyon jó lenne, mint amennyire jó a hárslevelű. Egyszerre a kettő párhuzamosan meg fölösleges, nem is akarom külön kommunikálni, legyen egy ilyen prémium csúcssorszámozott kis tételem, és akkor az Hárslevelűből fog készülni.

E.B. | Eddig te miért nem állítottál ki borászként az Egri Csillag Weekenden?

B.M. | Én nem csak az Egri Csillag Weekenden nem voltam kint, hanem sehol sem. Valamiért én az ilyen rendezvényeket azzal azonosítom, hogy itt sok ember sokat iszik. Nem olyanok körülmények között, amelyek mondjuk lehetővé tennék azt, hogy megfelelőlen élvezzék, megítéljék a bort. Ez nem nagyképűség vagy ilyesmi, hanem egész egyszerűen úgy gondolom hogy a food truckból kiáramló kolbász szag mellett nem lehet úgy kóstolni egy terroirt, mint ahogyan azt megilletné. Bár tudom, hogy idén már igényes gasztro kiállítók lesznek és nagyobb hangsúlyt kap a minőségi borkóstolás, bor-étel párosítás.
Ettől függetlenül az Egri Csillag Futamon nagyon szívesen elindulok, mert szeretek és szoktam is futni, ahogy időm engedi. Bár elengedtem tavaly ősz óta picit, mert a szüret nagyon megviselt fizikailag, de lassan újra kell kezdeni.

E.B. | Mi a célod, mint borász?

B.M. | Szeretnék a legjobbak közé tartozni, nem akarok megfeszülni, de szeretnék nagyon jó lenni.

E.B. | És hol tartasz ebben a törekvésedben?

B.M. | Szakmai szempontból elégedett vagyok azzal az úttal ahol járunk. Szerintem nem rossz, nyilván van mit csiszolni, finom hangolni, tökéletesíteni, de azt hiszem jó út ahol mi járunk. Ha végig gondolom hol lehetne a technológián javítani, változtatni, fejleszteni, elég kevés olyan pont van, amin őszintén szólva komolyan változtatnék. Tehát vehetnénk egy jobb minőségű szivattyút, ami lehet hogy valamennyit javítana, de ezek már apróságok.

E.B. | Ha valaki szeretne kóstolni Nálad a szép új pincében és kóstolóteremben, akkor ők hogyan találnak meg Téged? Nem hirdeted sehol ezt a szolgáltatást.

B.M. | 5 éve áll ez az új épület és az első néhány évben még a noszvajiak sem tudták hogy az ott mi. De a Google map-en szerepel a lokáció, így azok akik kifejezetten hozzám szeretnének jönni, megtalálják a módját. Olyan is van, aki autóval elsuhan és látja, hogy Organic Wines és ő fogékony, az megáll és lekanyarodik az útról. De a többség az az aki már találkozott valahol a borunkkal, tetszett neki és amiatt keres meg. Azt gondolom 90%-ban olyanok jönnek, akik rám vagy kifejezetten a borainkra kíváncsiak.

E.B. | És azok akik jönnek hozzád, lehet tudni, hogy honnan érkeznek? Főleg fővárosiak, vagy külföldiek is?

B.M. | Fú, már nagyon sok népnek a szülöttje volt nálunk, orosztól japánig, tényleg sorolhatnám, nagyon sokféle náció volt már, de jellemzően elsősorban olyanok akik a budapesti gasztronómiában találkoznak a borunkkal. 

E.B. | Hogy látod te most összességében az egri borvidéket 2024-ben?

B.M. | Borminőség mindenképpen fejlődött. Közösségi szempontból is kifejezetten jónak tartom Egert, ehhez szerintem én is kellettem hogy változzak kicsit, a görcsösségből engedjek és nyissak úgymond emberek felé. A fiatalokkal szinte mindenkivel jóban vagyok, de az idős generációval is, Gál Lajost kifejezetten kedvelem. Gál Lajosnak a fehér borai nagyon jók, azokat nagyon tudom ajánlani. A Tarnóczi Zolit is nagyon szeretem, de jóban vagyok a Vámos Attilával is. Persze a stílusukkal már kevésbé tudok azonosulni, de ez csak stíluskérdés.

Kedves Borszerető Olvasó!
Szívből ajánlom Bukolyi Marcit, mert csupa olyan dologgal tud minket meglepni, amire egy nyitott borturista vágyik, még akár a húrok közé is csap, ha arra terelődik a beszélgetés.

 

TOVÁBB

Borban az egészség

2024.04.03.

A vörösbor világszerte népszerű és sokak által kedvelt alkoholos ital. A borkészítés és borfogyasztás hagyománya évszázadok óta jelen van az életünkben. Az ősi  rómaiak ismerték a bor egészségügyi előnyeit, és népszerűsítették azokat világszerte. A bor és az egészségünk két olyan dolog, amelynek látszólag semmi köze egymáshoz, azonban ezek kapcsolata ennél sokkal mélyebb és összetettebb. Az egészségesebb életmód részeként rendszeres borfogyasztással segíthetjük testünket és immunrendszerünk működését, továbbá meggátolhatjuk egyes betegségek kialakulását. 

Mi a polifenol és rezveratol?

A polifenol egy olyan vegyületcsoport, amely természetesen megtalálható sok növényben, különösen gyümölcsökben, zöldségekben, tea és kávéfajtákban, valamint vörösborban. Antioxidáns tulajdonságaik miatt a polifenolok hozzájárulhatnak az egészséges öregedéshez vagy a gyulladás csökkentéséhez. A polifenolok különböző formái közé tartoznak a flavonoidok, antociánok, resveratrol és kurkumin.

A rezveratrol egy növényi vegyület, amely elsősorban a vörösborban és a vörös szőlőben található meg. A rezveratrol számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például antioxidáns hatással, gyulladáscsökkentő hatással és segíthet az érrendszer egészségének megőrzésében. Több kutatás is mutat rá, hogy a rezveratrol számos betegség megelőzésében és kezelésében is hasznos lehet, például a szív- és érrendszeri betegségek, a rák vagy az Alzheimer-kór esetében. A rezveratrol nevű vegyület nemcsak a szőlőben, hanem más növényekben is megtalálható, például a szilva, málna, szeder és földimogyoróban is. Sajnos a fehérborban vagy a rozéban, csak nagyon alacsony mennyiségben található meg ez az antioxidáns.

A vörösbor pozitív hatása az egészségre

A vörösbor rendszeres fogyasztása számos pozitív hatással lehet az egészségünkre. Az antioxidánsok és flavonoidok segítenek megelőzni a károsodást a sejtekben, javítják az érrendszer működését és erősítik az immunrendszert. Az érrendszer felelős a vér szállításáért az egész testben. Az érrendszer rugalmassága és egészsége határozza meg, hogy milyen hatékonysággal tudja ellátni a test szöveteit oxigénnel és tápanyagokkal, emellett a jó érrendszeri állapot segít fenntartani az energiaszintet, a mentális frissességet és az általános jó közérzetet. A vörösborban található rostok támogatják az emésztést. Segítenek a bélműködés szabályozásában, emellett hozzájárulnak a tápanyagok felszívódásához. Az emésztési folyamat során a rostok a bélflóra egészséges egyensúlyát is támogatják, ami javítja az általános emésztési egészséget. A rostok továbbá segítenek a testsúlykontrollban, mivel hosszabb ideig telítettségérzetet biztosítanak, és segítik a szervezet toxinoktól és salakanyagoktól való megtisztulását. A vörösbor jótékony hatása viszonylag rövid idő alatt kimutatható. Mindössze öt hét szükséges, hogy a  vastagbél baktériumflórája komplexebb és egészségesebb összetételű legyen és ezzel elkerülve az emésztési problémákat. A vas segíthet a vérszegénység megelőzésében, a fitonutriensek csökkentik a gyulladást és a polifenolok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet. Mindezek mellett a vörösbor hozzájárulhat az egészséges bőr fenntartásához, az agy egészségének megőrzéséhez és az energiaszint növeléséhez is. Érdemes tehát odafigyelni a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztására az egészségünk érdekében. Egyes tanulmányok szerint a vörösbor fogyasztása összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal is. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás egészségügyi kockázatokkal járhat. Mindig ügyeljünk arra, hogy csak mérsékelten fogyasszunk vörösbort, és az egészséges életmód más elemeit se hagyjuk figyelmen kívül.

Mi az elfogadható italmennyiség?

Férfiak esetében az elfogadható alkoholfogyasztás a 4 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és kevesebb, mint 14 átlagos italmennyiség, hetente. Mi számít átlagos italmennyiségnek? Az amerikai ajánlások szerint 0,17 dl tiszta alkohol számít átlagos mennyiségnek ez nagyjából 1,4 dl bort jelent. Kutatások kimutatták, hogy a nők szervezete kevésbé hatékonyan dolgozza fel az alkoholt, vagyis a férfiak ajánlásánál kevesebb mennyiség lesz a megfelelő a hölgyek számára. Ennek oka az alacsonyabb alkohol-dehidrogenáz aktivitás a nőknél, ami lassítja az alkohol lebontását és felszívódását. Nők esetében az elfogadható mennyiségű alkoholfogyasztás a 3 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és nem több mint 7 átlagos mennyiségű hetente ez nagyjából 1 dl bort jelent.

Emlékezzünk arra, hogy a mértéktartás mindig az egészségünk legfontosabb szövetségese marad. Legyünk tudatosak az alkoholfogyasztásunkkal, és figyeljünk oda a saját testünk jelzéseire. Mindig fontos megtalálni az egyensúlyt az élvezetes és az egészséges életmód között.

TOVÁBB

Gasztrokörút Eger | Reggeli

2024.03.25.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Eger kampányunk, együttműködésben a VisitEger.com-al, amely keretén belül végig járhatod és kóstolhatod a város nevezetességeit.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 5 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a VisitEger.com irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

A reggeli a nap legkedveltebb étkezése lett

Reggeliző I.

Manooka kávézóban a világos pörkölésű kávék, a mennyei chai latte és a bagelek mellett több finomság közül is válogathatsz. A hely specialitása, a bababarát kialakítás, így a legkisebbek is szuperül érezhetik magukat, amíg a szülők megreggeliznek.

Ha a Manooka kávézót választod, megismerheted Eger rejtett belső udvarait, kalandozhatsz a zegzugos utcákon. Legyél figyelmes, ugyanis a kis átjárók meseszép freskókkal díszített tömbbelsőket rejtenek.

Reggeliző II.

Kávésdoboz Coffee Bar & Deli célkitűzése az, hogy amikor betérsz hozzájuk, megtapasztalhasd az élet apró örömeit. Kézműves finomságokkal, friss, helyben készült pékáruval várják a vendégeket. A kávézóban megkóstolhatod és meg is vásárolhatod az egri kávépörkölő (Coffee Líceum) különlegességeit is.

A finom reggeli után, irány a Kossuth Lajos utca, ahol szintén elrejtett kincsekre bukkanhatsz. A Kávésdoboztól 2 perc sétányira találhatóak a Fazola kapuk és a Sportmúzeum. A rokokó stílusú Fazola kapuk számtalan szimbólumot foglalnak magukba ezért jó játék ötlet lehet, hogy ki mennyi jelképet tud felfedezni a vasszerkezeten.

A játék után betekintést nyerhetsz a nagybetűs versenyzők életébe is. A Sportmúzeum 3 emeleten és 12 termen keresztül vezet minket a helyi és az egyetemes sporttörténelem fejezetein keresztül.

Reggeliző III.

Ha reggel egy nagy adag frissességre vágysz, akkor a Dopamin Juice&Spirit Barban a helyed, ahol szezonális gyümölcsökből, zöldségekből készült turmixokat, juiceokat és ételeket kóstolhatsz meg. A Dopamin este is nyitva van, Imi, a Bar lelke ínycsiklandozó koktélokat készít, így érdemes ekkor is betérni.

Eger központi helyszíne, az ikonikus Dobó tér könnyedén megközelíthető a reggeliző helyszíntől, ahol megtekintheted a Minorita templomot, valamint a tér mellett készíthetsz egy jó képet az Eger felirat előtt.

+ 1

Zsenge in Fúzió

Épp a napokban nyílik a belváros szívében egy új reggeliző, épp egy borbárban, így garantált, hogy borban, rostban, fehérjében és boldogságban gazdag reggeli kaphatsz. MEGNÉZEM

TOVÁBB