MENU

90+ pontokat adott James Suckling egri boroknak

2022.04.19.
Tóth Adrienn

James Suckling, a világ egyik legismertebb borkritikusának saját online oldalán kaptak magas pontokat egri borok. 24 egri bor kapott 90 pontot vagy annál magasabb pontszámot, amely saját megfogalmazásuk szerint a kiemelkedő borokat illeti meg, ezen belül két egri bikavér 95 pontot, amely ponthatár esetében a magazin úgy fogalmaz mint kötelezően beszerzendő tételek, amelyekből a szakértők is szívesen fogyasztanák el az egész palackot.

James Suckling amerikai bor- és szivarkritikus korábban a világ egyik legismertebb bormagazinjának, a Wine Spectatornak volt az európai borokért felelős vezető szerkesztője. Ma a világ borkedvelőinek a már több mint tíz éve működő Jamessuckling.com oldalán keresztül nyújt támpontot a következő palackok beszerzéséhez. Éppen ezért bír nagy jelentőséggel, hogy magas pontszámokat kapott tőle több egri pincészet bora.

A hongkongi székhelyű kiadvány munkatársa a Hungarian Wine Summit rendezvény keretében látogatott el Magyarországra, és részt vett a program nagyszabású sétálókóstolóján és az Egri borvidékre szervezett tanulmányúton.

Az online bormagazin legmagasabb, A+ jelzéssel is leírt felső borkategóriájába a 95 pontot elérő borok mezőnyébe két egri bikavér is bekerült: a Gál Tibor Pincészet 2017-es évjáratú Egri Bikavér Grand Superior Síkhegy és a St. Andrea ugyancsak 2017-es évjáratú Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged-Hegy bora.

És íme a lista:

95 pont

Gál Tibor Egri Bikavér Grand Superior Síkhegy 2017
St. Andrea Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged-Hegy Agapé 2017

94 pont

Gál Tibor Egri Bikavér Grand Superior Pajados 2017
St. Andrea Egri Bikavér Superior Merengő 2018
St. Andrea Egri Cuvée Grand Superior Nagy-Eged-Hegy Mária 2018

93 pont

Böjt Egri Bikavér Superior 2018
Kovács Nimród NJK 2015
St. Andrea Egri Bikavér Grand Superior Hangács 2018

92 pont

Böjt Egri Csillag Superior 2021
Bukolyi Marcell Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged-Hegy 2019
Gál Tibor Egri Bikavér Superior 2019
Kovács Nimród Chardonnay Eger Battonage 2017
Kovács Nimród Furmint Eger Sky 2018
Tóth Ferenc Egri Bikavér Superior Várvédő 2018

91 pont

Böjt Egri Bikavér 2019
Kovács Nimród Egri Bikavér Superior Jazz 2017
Tóth Ferenc Egri Csillag Superior 2020
Tóth Ferenc Egri Kékfrankos 2018

90 pont

Bolyki Egri Bikavér 2018
Bolyki Egri Csillag 2021
Bukolyi Marcell Eger Köves 2020
Bukolyi Marcell Egri Bikavér 2020
Thummerer Egri Bikavér Classicus 2017
Tóth Ferenc Leányka Eger 2021

88 pont

Thummerer Egri Cuvée Terra 2018

További cikkek

Négy új tag az Egri Bikavér Lovagrendben és két nagydíj az Egri Bor Ünnepe borversenyen

2024.07.15.

Újabb tagokat köszönthetünk az Egri Bikavér Lovagrendben, akiknek az avatására ünnepélyes körülmények között 2024-ben is az Egri Bor Ünnepén került sor.

Borászok közül a Juhász Testvérek Pincészetének ügyvezetőjét és főborászát, Juhász Ádámot választották.
Gasztronómiai körökből, Macsinka János, Gundel díjas séfet, a Macok Bisztró tulajdonosát köszönthetjük.
És idén lett két professzorunk is, Dr. Halmai Péter, közgazdász professzor, az MTA tagja, egyetemi professzor a BME-n és az NKE-n is. Valamint tiszteletbeli taggá avatták dr. Cs. Varga István irodalomtörténész és történelem professzort.

2024-ben az Egri Bor Ünnep győztes borai pedig az alábbiak lettek:

Egri Csillag kategóriában Gál Lajos Kamra-völgy 2021 Grand Superiorja, az Egri Bikavér kategória győztese pedig Csutorás Ferenc Vulcanic Noire Egri Bikavér 2021-es superiorja lett.
Szívből gratulálunk minden új tagnak és győztesnek!

TOVÁBB

Egri Borünnep 2024 nyitó nap és díjazottok

2024.07.12.

𝗔𝘇 𝗘𝗴𝗿𝗶 𝗕𝗼𝗿𝘂̈𝗻𝗻𝗲𝗽 𝗻𝘆𝗶𝘁𝗼́ 𝗻𝗮𝗽𝗷𝗮́𝗻, az alábbi szőlő- és bortermelőknek nyújtottak át díjakat, melyhez szívből gratulálunk!

» 2023-as Év Szőlőtermelője Stumpf Péter lett.
» 2023-as Év bortermelője Tarjányi Gyula lett.
» A Hordós Attila Emlékdíjat, mely vándordíj évente más-más borvidéken talál gazdára, idén Szuromi Misi kapta.

Tóth Feri bácsit, 85. születésnapja alkalmából dr. Lőrincz György borász köszöntötte.

TOVÁBB

SZAKMAI BORKÓSTOLÓ EGERBEN, EGY VENDÉG SZEMÉVEL

2024.07.12.

Tegnap újra szerelmes lettem az egri borba. Egészen különleges eseményen vehettem részt a Gál Tibor Fúzióban. Első alkalommal valósulhatott meg egy olyan tematikus szakmai borkóstoló, amelynek a célja az volt, hogy az egri borvidék vendéglátóhelyein és turisztikai szolgáltatóinál a vendégeket kiszolgáló különböző szakemberek kifejezetten egri borvidéki minőségi bortermelők nyári, őszi kínálatba illeszthető tételeit kóstolhassák meg és beszélgethessenek egymással lehetséges ételpárosításokról, napszakhoz, hangulathoz, rendezvényekhez ajánlható borokról vagy bármiről borok és emberek kapcsán. A borászok a nyárhoz illeszkedve a kínálatukból a hűsítő fehér és könnyű vörös boraikat hozták magukkal a sétáló kóstolóra.

Az esemény egyik fő tapasztalata az hogy az egri éttermek jelentős részében a borkínálat megegyezik vagy alig különbözik a nagy bevásárló láncok polcainak választékától, pedig az egri borvidék egyre magasabb színvonalú és egyre sokszínűbb, izgalmas palettával rendelkezik és a minőségi termelők tudatos, akár közvetlen B2B értékesítési rendszerekkel is állnak a vendéglátóhelyek rendelkezésére. A borvidék kínálatából minden igényt kielégítő „nagyon egri” csúcsminőségű borlapot lehet összeállítani mindegyik árfekvésben.

Akkor vajon mi hiányzik, hogy Egerben is megvalósulhasson az a vendégélmény, amit más borvidékeken is átélhet az ember? A szervezők szerint az, hogy azok az emberek, hogy azok akik a vendégekkel találkoznak, bor ajánlanak, azok sakát maguk is átélhessék ezt az élményt. Ez a szakmai kóstoló túlteljesítette ezt a vágyat.

Az élmény számomra ismeretlen volt. Turisztikai szakemberként első alkalommal vehettem részt terroir és évszakspecifikus, ezesetben nyári egri borkóstolón, de remélem nem utoljára. Ezzel a kicsit beszűkült tudatállapottal – amit azért említek meg, mert sok boomer és x-es kortársamnál tapasztalom ezt a nehéz örökséget – meglepetéssel tapasztaltam, milyen változatos és csodálatos ízvilágú fehér fajtabor választékkal szolgálnak az egri borvidék termelői. Pedig, ha belegondolok abba, hogy északi és relatív nagy térszint feletti magasságban terülnek el a szőlőbirtokok, még a klíma melegedésével együtt is a leghűvösebb hazai borvidék az egri, ami kedvez a fehér borszőlőnek.

Kóstoltam pl. olyan felhőkönnyű Sauvignon Blanc-t a Stumpf Pincészettől, amit még egy forró nyári napon is bármely napszakban el tudok képzelni hűsítőnek, ugyanígy a Szuromi Misi sillerét is. Nagyon élveztem a különböző termelők egri csillagai közötti különbségek felfedezését is. Azt tudtam, hogy a kadarka és a syrah lágyabb ízvilága kifejezetten feldobnak egy nyári estét, de az új élmény volt, hogy egy Superior Egri Bikavér fiatalon, pl. a Böjt Borászat 2021-es bikavére, kifejezetten hűsítő. Az érzékszerveim mellett a rengeteg ismeret és szenvedély is lenyűgözött, amit az egri, ostorosi, andornaktályai, egerszalóki és egerszóláti borászok megosztottak velünk.

próbáljak ki. Akkor lennék a legboldogabb, ha egriként ezt megtehetném bármelyik étteremben, ahova elmegyek ebédelni, vacsorázni vagy akárcsak egy jó baráti beszélgetésre. Ehhez azonban valószínűleg jó pár hasonló szakmai kóstoló eseményre szükség van még, mert sajnos a vendéglátósok kisebb számban képviselték a szektort, mint a borászok. Azonban akik eljöttek Egerből és a térségből, hasonló lelkesedést tapasztaltam.

Mindannyian megegyeztünk abban, hogy hasznos lenne gyakrabban ilyen szakmai kóstolókon részt venni és tanulni, aztán tovább adni az élményt a vendégnek.

TOVÁBB