MENU

90+ pontokat adott James Suckling egri boroknak

2022.04.19.
Tóth Adrienn

James Suckling, a világ egyik legismertebb borkritikusának saját online oldalán kaptak magas pontokat egri borok. 24 egri bor kapott 90 pontot vagy annál magasabb pontszámot, amely saját megfogalmazásuk szerint a kiemelkedő borokat illeti meg, ezen belül két egri bikavér 95 pontot, amely ponthatár esetében a magazin úgy fogalmaz mint kötelezően beszerzendő tételek, amelyekből a szakértők is szívesen fogyasztanák el az egész palackot.

James Suckling amerikai bor- és szivarkritikus korábban a világ egyik legismertebb bormagazinjának, a Wine Spectatornak volt az európai borokért felelős vezető szerkesztője. Ma a világ borkedvelőinek a már több mint tíz éve működő Jamessuckling.com oldalán keresztül nyújt támpontot a következő palackok beszerzéséhez. Éppen ezért bír nagy jelentőséggel, hogy magas pontszámokat kapott tőle több egri pincészet bora.

A hongkongi székhelyű kiadvány munkatársa a Hungarian Wine Summit rendezvény keretében látogatott el Magyarországra, és részt vett a program nagyszabású sétálókóstolóján és az Egri borvidékre szervezett tanulmányúton.

Az online bormagazin legmagasabb, A+ jelzéssel is leírt felső borkategóriájába a 95 pontot elérő borok mezőnyébe két egri bikavér is bekerült: a Gál Tibor Pincészet 2017-es évjáratú Egri Bikavér Grand Superior Síkhegy és a St. Andrea ugyancsak 2017-es évjáratú Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged-Hegy bora.

És íme a lista:

95 pont

Gál Tibor Egri Bikavér Grand Superior Síkhegy 2017
St. Andrea Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged-Hegy Agapé 2017

94 pont

Gál Tibor Egri Bikavér Grand Superior Pajados 2017
St. Andrea Egri Bikavér Superior Merengő 2018
St. Andrea Egri Cuvée Grand Superior Nagy-Eged-Hegy Mária 2018

93 pont

Böjt Egri Bikavér Superior 2018
Kovács Nimród NJK 2015
St. Andrea Egri Bikavér Grand Superior Hangács 2018

92 pont

Böjt Egri Csillag Superior 2021
Bukolyi Marcell Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged-Hegy 2019
Gál Tibor Egri Bikavér Superior 2019
Kovács Nimród Chardonnay Eger Battonage 2017
Kovács Nimród Furmint Eger Sky 2018
Tóth Ferenc Egri Bikavér Superior Várvédő 2018

91 pont

Böjt Egri Bikavér 2019
Kovács Nimród Egri Bikavér Superior Jazz 2017
Tóth Ferenc Egri Csillag Superior 2020
Tóth Ferenc Egri Kékfrankos 2018

90 pont

Bolyki Egri Bikavér 2018
Bolyki Egri Csillag 2021
Bukolyi Marcell Eger Köves 2020
Bukolyi Marcell Egri Bikavér 2020
Thummerer Egri Bikavér Classicus 2017
Tóth Ferenc Leányka Eger 2021

88 pont

Thummerer Egri Cuvée Terra 2018

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB